fbpx
AchtergrondHistorische LuchtvaartNaast het nieuws

De eerste vlucht van de supersonische Concorde | Video

De supersonische Concorde voerde haar eerste vlucht in 1969 uit. Nadat er zestien vliegtuigen geleverd werden, eindigde het Concorde tijdperk al in het begin van de eenentwintigste eeuw.

Toepolev

De Sovjet-Unie had als eerste ter wereld een superonisch passagiersvliegtuig, de Toepolev Tu-144. Het toestel steeg enkele maanden eerder op dan de Frans-Britse Concorde. Het Russische vliegtuig werd ontwikkeld in opdracht van de Sovjet-leider Chroesjtsjov in 1961. Het moest de Concorde overtreffen met een snelheid van twee keer de geluidssnelheid (Mach 2).

Concorde

De Concorde werd gebouwd door het Britisch Aircraft Corporation (BAC) in samenwerking met het Franse Aerospatiale. Al sinds de jaren ’50 lagen de plannen voor het supersonische toestel klaar, waarbij in 1969 het eerste vliegtuig vloog. Door het behalen van twee keer de geluidssnelheid ging de Concorde door de geluidsbarrière. Na deze supersonische knal bereikte het toestel enorme snelheden wat de vliegtijd aanzienlijk verkortte.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button