fbpx
AchtergrondHistorische LuchtvaartNaast het nieuws

De eerste vlucht van de supersonische Concorde | Video

De supersonische Concorde voerde haar eerste vlucht in 1969 uit. Nadat er zestien vliegtuigen geleverd werden, eindigde het Concorde tijdperk al in het begin van de eenentwintigste eeuw.

Toepolev

De Sovjet-Unie had als eerste ter wereld een superonisch passagiersvliegtuig, de Toepolev Tu-144. Het toestel steeg enkele maanden eerder op dan de Frans-Britse Concorde. Het Russische vliegtuig werd ontwikkeld in opdracht van de Sovjet-leider Chroesjtsjov in 1961. Het moest de Concorde overtreffen met een snelheid van twee keer de geluidssnelheid (Mach 2).

Concorde

De Concorde werd gebouwd door het Britisch Aircraft Corporation (BAC) in samenwerking met het Franse Aerospatiale. Al sinds de jaren ’50 lagen de plannen voor het supersonische toestel klaar, waarbij in 1969 het eerste vliegtuig vloog. Door het behalen van twee keer de geluidssnelheid ging de Concorde door de geluidsbarrière. Na deze supersonische knal bereikte het toestel enorme snelheden wat de vliegtijd aanzienlijk verkortte.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button