fbpx
737 MAXAchtergrondBoeingNaast het nieuwsVideoVliegtuigen

Terugblik: De eerste vlucht van de 737 MAX | Video

De Boeing 737 MAX maakte begin 2016 haar eerste vlucht. De MAX moest de opvolger worden van de succesvolle 737NG, maar door twee dodelijke ongelukken staat het toestel al maanden aan de grond.

737MAX

Het nieuwe toestel van de Amerikaanse fabrikant moet de 737NG op termijn gaan vervangen. De nieuwe vleugel karakteristieken en zuinigere motoren moeten luchtvaartmaatschappijen zuiniger laten vliegen. Het eerste toestel werd in mei 2017 geleverd aan het Indonesische Lion Air.

Crash

Eind oktober 2018 stortte Lion Air vlucht 610 vanaf Jakarta neer in de Javazee, waarbij alle 189 inzittende om het leven kwamen. Ondanks deze crash vlogen maatschappijen door, en ging Boeing verder met het fabriceren van de MAX. Begin maart 2019 waren er bijna vierhonderd toestellen geleverd. Niet veel later in maart, 10 maart, vertrok Ethiopian Airlines vlucht 302 vanaf Addis Ababa met de 737 MAX 8. Na ongeveer zes minuten stortte het toestel neer waarbij alle 157 mensen aan boord om het leven kwamen.

De 737MAX staat nu al ongeveer anderhalf jaar aan de grond, maar er lijkt vooruitgang te zijn. De MAX ondervindt al diverse certificeringstesten en maatschappijen hopen voorzichtig op de terugkeer.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button