fbpx
InnovatieNaast het nieuwsOpmerkelijkRuimtevaartVideo

NASA’s nieuwe manier om te landen op de Maan | Video

NASA heeft een nieuw systeem ontwikkeld om ruimtevaartuigen op andere planeten te laten landen. Het systeem kan de oppervlakte van de planeet analyseren en zodoende de veiligste landingsplek kiezen.

Landing

Het project draagt de naam SPLICE, ofwel Safe and Precise Landing – Integrated Capabilities Evolution. Met SPLICE moet de veiligheid van landingen op andere planeten verbeteren door middel van een combinatie van lasersensoren, een camera, een snelle computer en geavanceerde algoritmes. Hiermee moet de oppervlakte van de planeet gescand worden, aan de hand waarvan de veiligste landingsplekken kunnen worden bepaald.

Maan en Mars

“Wat we bouwen is een compleet afdalings- en landingssysteem dat zal werken voor toekomstige Artemis-missies naar de Maan en dat kan worden aangepast voor Mars,” zegt projectmanager Ron Sostaric. Drie laserstralen worden naar de grond gericht. Het licht van deze stralen weerkaatst van het oppervlak terug naar het ruimtevaartuig. De reistijd en golflengte van het gereflecteerde licht worden gebruikt om onder meer de afstand tot de grond en de snelheid van het vaartuig te berekenen. Deze berekeningen worden 20 keer per seconde door de computer uitgevoerd.

Bekijk hieronder een video over het SPLICE-systeem.

© NASA

Bestel nu deze afscheidskalender van de KLM 747!

Nieuw in de webshop van Up: een afscheidskalender van de KLM Boeing 747. Exclusief verkrijgbaar bij Up in the Sky voor €17,95 inclusief gratis verzending. Voor €4 extra krijg je er een retro sleutelhanger bij!

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button