fbpx
DefensieLiefhebberMilitairNieuwsVeiligheid

Nederlandse F-16 maakt voorzorgslanding | Audio

Een F-16 van de Koninklijke Luchtmacht heeft een voorzorgslandig gemaakt op Vliegbasis Volkel.

Emergency

Het toestel met de registratie J-632 squawkte 7700, de internationale transpondercode die gebruikt wordt in geval van een emergency. De vlieger van vlucht M2935 spreekt tegenover de luchtverkeersleiding van een ‘emergency’ en over ‘fumes in the cockpit’ en een ‘electrical burn’. Beide zijn indicaties dat er een potentieel probleem is met een van de systemen in een vliegtuig, bijvoorbeeld een zich ontwikkelende brand na kortsluiting in de avionica.

Protocol

Omdat een dergelijke situatie zich snel kan ontwikkelen tot uitval van systemen is een snel en kordaat optreden noodzakelijk. In het geluidsfragment is dan ook te horen dat de vlieger ervoor kiest om direct naar Vliegbasis Volkel terug te keren. Verder valt de relatieve rust op bij zowel de vlieger als de luchtverkeersleiding, een gevolg van het uitgebreid trainen van dergelijke noodsituaties. Het jachtvliegtuig is veilig geland op de Brabantse vliegbasis.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button