fbpx
AchtergrondIncidentenLiefhebberMilitairNieuws

F-35 stort neer na botsing met tankvliegtuig | Video & Audio

Onlangs rapporteerde Up in the Sky over de botsing tussen een F-35 en een C-130 Hercules. In dit artikel een aanvulling op dit ongeval met onder meer beelden van het neerstorten van de F-35 en audio tussen de C-130 en luchtverkeersleiding.

Meer details

De zogenaamde mid-air collision vond plaats op dinsdagavond 29 september in het zuiden van de staat Californië in de Verenigde Staten. De betrokken toestellen zijn een F-35B en een C-130J Hercules, beide van het United States Marine Corps (USMC). Beide toestellen vlogen in een military operating area (MOA), een gedefinieerd stuk luchtruim dat gereserveerd is voor militaire operaties.

De communicatie tussen RAIDER50 en LA Center

De KC-130J, die toebehoort aan VMGR-352 “Raiders”, gestationeerd in het nabijgelegen MCAS Miramar, vloog onder callsign RAIDER 50. Uit de audio-opnames blijkt dat de bemanning van het toestel aan LA Center, de luchtverkeersdienst verantwoordelijk voor het gebied, toestemming vraag om de MOA Kane West binnen te vliegen. LA Center geeft aan dat de MOA actief is, maar dat de C-130 het gebied binnen mag vliegen op een hoogt van 17.000 voet. RAIDER 50 geeft hierop aan uit te kijken naar ander verkeer.

Bijna direct daarna is te horen dat de bemanning van American Airlines vlucht-237 meldt een explosie te hebben gezien op de grond. Tegelijkertijd kondigt RAIDER 50 een noodsituatie (emergency) af, waarbij gemeld wordt dat er een botsing heeft plaatsgevonden met VOLT93 (de F-35), twee motoren zijn uitgevallen, er brandstof weglekt en als gevolg daarvan een nooddaling is ingezet.

Te zien is de Kane West MOA (magenta lijn) en het vliegveld van Thermal (oranje omlijnd) Bron: vfrmap.com

LA Center probeert daarop zoveel mogelijk informatie te geven aan de bemanning van de zwaarbeschadigde Hercules. Er wordt besloten een noodlanding te maken op het vliegveld van Thermal (ten noorden van de Kane West MOA). Zover is het tankvliegtuig echter niet gekomen, want er is een noodlandig gemaakt op wat een stuk landbouwgrond lijkt. De bemanning is ongeschonden.

Te zien is dat de rechter zijde van het toestel zwaar beschadigd is en de propellors van motor 3 en 4 ontbreken.

F-35

De F-35B met callsign VOLT93 is na de botsing waarschijnlijk onbestuurbaar geworden waarna de vlieger het toestel heeft verlaten met behulp van de schietstoel. Hieronder beelden van vlak voor het neerkomen van het jachtvliegtuig.

Vlieg zelf in een Boeing 737 bij SimFlying!

Bij SimFlying verwelkomen we je graag aan boord van onze Boeing 737NG-simulator, zowel voor mensen met én zonder vliegervaring. Kijk voor meer informatie op de website www.simflying.nl.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button