fbpx
DefensieMilitairNieuwsNL Nieuws

Vertraging in levering Nederlandse F-35’s

De levering van de vijfde en zesde F-35 voor Leeuwarden is voorlopig uitgesteld. Dit heeft Defensie bekend gemaakt in een persbericht.

Door een probleem tijdens de productie in Italië, worden de toestellen enkele weken later afgeleverd dan oorspronkelijk gepland. Het gaat om de dertiende en veertiende F-35 voor de Koninklijke luchtmacht.

Afwijkingen

Bij het controleren van een Italiaanse F-35 zijn afwijkingen gevonden in de lengte van bouten. Hiermee worden panelen aan het toestel bevestigd. Een steekproef bij andere toestellen van de Italiaanse productielocatie in Cervia bracht dezelfde afwijkingen aan het licht.

Risico

Volgens de luchtmacht vormen de afwijkingen geen veiligheidsrisico. De reeds afgeleverde F-35’s hoeven dus niet aan de grond te blijven. Wel heeft de leverancier besloten om alle bewuste panelen van de productietoestellen in Italië te controleren en waar nodig te herstellen. Momenteel wordt bekeken welke inspecties de vier toestellen die al in Nederland zijn, moeten ondergaan en wanneer dit het beste kan gebeuren.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button