fbpx
DefensieMilitairNieuwsNL NieuwsVliegtuigen

Nederlandse C-130 Hercules-transportvliegtuigen versneld met pensioen

Defensie gaat eerder dan gepland afscheid nemen van de huidige vier C-130’s. Het eerste toestel moet volgend jaar de vloot al gaan verlaten.

Verouderd

De luchtmacht vliegt al geruime tijd met de ‘Hercules’. De eerste twee toestellen kwam in 1992 in dienst van de luchtmacht. Deze vliegtuigen kwamen nieuw uit de fabriek van Lockheed. In 2005 schafte de luchtmacht nog twee toestellen aan. Dit waren al eerder gebruikte modellen waarvan de oudste uit 1978.

Kosten

Omdat het oudste vliegtuig al ruim zijn levensduur van 30 jaar heeft bereikt wordt het onderhoud te duur voor Defensie. Naast de oplopende kosten, wordt de beschikbaarheid van de toestellen ook steeds lager. Dit omdat de vliegtuigen vaker en langer in onderhoud moeten staan. De luchtmacht heeft op deze gronden besloten om de toestellen zo snel mogelijk te vervangen.

Nieuw toestel

De C-130 Hercules biedt Defensie veel mogelijkheden als het gaat om missie operaties. Daarom zoekt de luchtmacht wederom een toestel met vele mogelijkheden. Het nieuwe toestel moet overal ter wereld kunnen worden ingezet. Vooral onverharde en korte landingsbanen moeten geen uitdaging zijn voor het nieuwe vliegtuig. Naast het grote bereik van operationele mogelijkheden moet het toestel ook in staat zijn om medisch transport te kunnen verzorgen op een afstand van 2000nm.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button