fbpx
AchtergrondAirlinesNaast het nieuwsOpmerkelijkVideo

Terugblik: 747-vlucht met vijf motoren | Video

Het was een bijzondere vlucht die uitgevoerd is door Qantas in 2016. Een Boeing 747 vloog niet met vier, maar met vijf motoren naar Johannesburg.

Vijf motoren

Het was een vreemd beeld, een Boeing 747 met vijf motoren. Normaliter vliegt de jumbojet met vier motoren, maar Qantas voerde deze bijzondere vlucht uit met een extra, reserve motor.

De Australische luchtvaartmaatschappij moest zo snel mogelijk een nieuwe motor naar Zuid-Afrika brengen voor een van haar stilstaande Boeing 747’s. Na het afwegen van verschillende opties, bleef de laatste over: een extra motor monteren op een 747. Het leverde bijzondere beelden op.

Monteren

Dankzij het ontwerp van de Boeing 747 is het mogelijk een reserve motor mee te nemen. Deze motor kan niet worden gebruikt doordat het niet op het vliegtuigsysteem is aangesloten. Om zo min mogelijk weerstand te hebben werd de motor ook deels uit elkaar gehaald.

Speciaal

Toch blijft de operatie speciaal. De extra luchtweerstand wordt veroorzaakt door lucht die tijdens de vlucht rond de reservemotor beweegt. Om dit tegen te gaan zijn de piloten getraind om ervoor te zorgen dat het vliegtuig recht, horizontaal en veilig vliegt, aldus Qantas.

In het onderstaande filmpje geeft Qantas een kijkje achter de schermen.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button