fbpx
Historische LuchtvaartLelystad AirportNaast het nieuwsNL Nieuws

Amerikaanse Fokker Friendship op weg naar Lelystad (update: geland!) | Foto

De Fokker F27 die door de Stichting Vliegend Nederlands Cultureel Erfgoed is aangekocht, heeft vanuit Amerika de oversteek gemaakt naar Europa. Inmiddels is het toestel aangekomen op Keflavik, de luchthaven van het IJslandse Reykjavik.

Een jaar geleden kocht de stichting in Amerika een Fokker F27 van de US Army. Het Amerikaanse parachutisten-demonstratieteam “Golden Knights” beschikte over twee Fokker F27 Troopships, de militaire transportversie van de Friendship. Eind 2019 werden de twee Fokkers door het team buiten dienst gesteld.

Testvlucht

In maart van dit jaar maakte het toestel een eerste testvlucht met de civiele registratie N27FF. Daarna heeft het dus nog lange tijd geduurd voordat de Fokker gereed was voor de ferryvlucht naar Europa. Volgens berichten op het Scramble messageboard, wordt de Friendship dinsdag begin van de middag verwacht op Lelystad.

Geland

Een uur geleden, om 15:45 lokale tijd, is de Fokker F27 veilig geland op Lelystad Airport. Zie bovenstaande foto, genomen vlak na de aankomst op Lelystad Airport.

Bestel nu deze afscheidskalender van de KLM 747!

Nieuw in de webshop van Up: een afscheidskalender van de KLM Boeing 747. Exclusief verkrijgbaar bij Up in the Sky voor €17,95 inclusief gratis verzending. Voor €4 extra krijg je er een retro sleutelhanger bij!

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button