fbpx
CoronavirusDefensieMilitairNieuwsNL Nieuws

Luchtmacht cancelt oefening Frisian Flag 2021

De Koninklijke luchtmacht heeft besloten om de oefening ‘Frisian Flag’ in 2021 niet door te laten gaan. De Vliegbasis Leeuwarden maakte dit bekend via Twitter.

De Koninklijke Luchtmacht organiseert elk jaar in april de grote internationale oefening Frisian Flag vanaf de vliegbasis Leeuwarden. De oefening van dit jaar werd ook al afgelast vanwege de lockdown-maatregelen.

Voorbereiding

Aanvankelijk bestond de hoop dat in 2021 de oefening wel door zou kunnen gaan, met de nodige voorzorgsmaatregelen. Als redenen voor het toch afgelasten van Frisian Flag in 2021 worden covid-19 genoemd, maar ook de voorbereiding op de ‘Initial Operational Capability’ (IOC)-status van de F-35. Het doel is om eind 2021 deze ‘beperkte inzetbaarheidsstatus’ voor de F-35 te bereiken.

Oefening

Deze en volgende week oefenen de Leeuwarder F-35’s tijdelijk vanaf Volkel. Ook deze verplaatsingsoefening maakt deel uit van het stappenplan naar de IOC-status. Vier F-35’s vliegen zowel overdag als ‘s avonds vanaf Volkel. Zo kan geoefend worden om kortdurend vanaf een ‘vreemde’ basis te opereren.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button