fbpx
BoeingCargoEditors choiceNieuwsOpmerkelijk

Cargolux geïnteresseerd in Boeing 777-300 cargo-conversie

De Luxemburgse vrachtmaatschappij Cargolux heeft haar ogen gericht op de door IAI aangeboden pax-to-freighter conversie voor tweedehands Boeing 777-300’s.

IAI Conversie programma

Israeli Aerospace Industries (IAI), die tevens een vracht-conversie voor de Boeing 747 aanbiedt, presenteerde in oktober 2019 plannen voor een ombouwkit voor de Boeing 777, aangeduid als 777-300ER Special Freighter (SF). Leasebedrijf GECAS heeft als mede-investeerder 15 conversies besteld en 15 in optie.

Cargolux

Al jaren vliegt Cargolux uitsluitend met de Boeing 747. In 2022 stopt de productie van de “Jumbo Jet” en zijn er eigenlijk geen alternatieven op de markt. Cargolux wil zo lang mogelijk door met de 747 vanwege haar grote capaciteit en geschiktheid om “outsize” ladingen mee te nemen dankzij de laadmogelijkheid door de neus.
Het lijkt er niet op dat Airbus of Boeing in de nabije toekomst vrachtversies van bijvoorbeeld de A350 of 777X gaan ontwikkelen. Hierdoor wordt de door IAI aangeboden conversie interessant, mede doordat naar verwachting de komende jaren vele 777-300’s op de tweedehandsmarkt zullen komen.

Gemengde vloot

Natuurlijk heeft één type vliegtuig in de vloot een groot voordeel, maar voor Cargolux lijkt een gemengde vloot van 747’s en tweemotorige vrachtvliegtuigen de toekomst. Dat zal de hele operatie meer complex maken, wat op dit moment niet het geval is.

Op dit moment heeft Cargolux een vloot van 15 Boeing 747-400’s en 14 747-8F’s.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button