fbpx
LiefhebberNieuwsRuimtevaart

SpaceX lanceert met Crew-1-missie eerste operationele bemande vlucht naar ISS

SpaceX heeft afgelopen nacht om half twee (Nederlandse tijd) wederom een raket gelanceerd met mensen aan boord. Het is de tweede bemande vlucht naar het ISS, na een testvlucht in mei 2020.

Lift-off

Om 01:28 steeg Crew-1 op vanaf Launch Compex 39A (waar voorheen Spaceshuttle-missies werden gelanceerd) bij Cape Canaveral in de Amerikaanse staat Florida. De lancering was initieel voor zaterdag gepland, maar werd vanwege slecht weer een dag uitgesteld.

Crew-1

Zoals de naam al impliceert, is dit de eerste officiële bemande vlucht met astronauten aan boord van de Dragon capsule. De bemanning bestaat uit drie NASA-astronauten en een bemanningslid van het Japanse ruimtevaartbureau JAXA. Onderscheidend aan de vorige bemande missie, waar de twee astronauten aanvullend aanwezig waren in het ISS, is dat de vierkoppige bemanning dit keer andere astronauten zal aflossen. In het voorjaar van 2021, na een aanwezigheid van zes maanden, zal de bemanning terugkeren naar aarde.

Commerciële ruimtevaart

SpaceX is het eerste commerciële ruimtevaartbedrijf met een capsule die gecertificeerd is voor het vervoer van astronauten. De vorige bemande testvlucht heeft mede bijgedragen aan het certificeringsproces. Mits er zich geen problemen voordoen, zullen zowel de Falcon-9-raket als de Dragon-capsule opnieuw gebruikt worden bij toekomstige missies.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button