fbpx
AchtergrondAirbusBoeingNaast het nieuwsVliegtuigen

De Beluga en de Dreamlifter | Foto’s

De grote vliegtuigfabrikanten Airbus en Boeing hebben haar eigen vrachtvliegtuig ontworpen om onderdelen van vliegtuigen te transporteren. In dit artikel brengen we de Beluga (Airbus) en Dreamlifter (Boeing) in beeld.

Beluga

Airbus ontwikkelde de Beluga voor het vervoer van vliegtuigonderdelen. De Beluga bleek ‘te klein’, en dus kwam de XL-variant. De Beluga XL is 63 meter lang (vergelijkbaar met een A330-300) en bijna 19 meter hoog (vergelijkbaar met een 747-400). Het toestel kan hierdoor twee vleugels van een A330 meenemen.

Dreamlifter

De Dreamlifter is inmiddels ingehaald door de Beluga XL op gebied van capaciteit. Waar de Boeing-variant eerder meer kon vervoeren dan de Beluga, is de XL-variant van Airbus een stukje groter. Het ontwerp van het toestel is gebaseerd op de 747-400, maar dan met een uniek ontwerp om componenten te vervoeren. De Dreamlifter is zo’n 21,5 meter hoog (2,5 meter lager dan een A380) en 72 meter lang (vergelijkbaar met een A380).

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button