fbpx
AirbusAnalyseDuurzaamheidInnovatieNaast het nieuwsVliegtuigen

Wat is de ‘Airbus quantum computing challenge’?

Airbus heeft zijn wereldwijde Quantum Computing Challenge (AQCC) afgesloten met de bekendmaking van het winnende team van de wedstrijd. Het Italiaanse team van Machine Learning Reply.

De wedstrijd

De Airbus quantum computing challenge, is een wedstrijd opgericht door Airbus. Hierbij wordt er gekeken naar nieuwe algoritmes die de vliegtuigen duurzamer en efficienter kunnen maken. De winnaars van deze wedstrijd zullen met Airbus-deskundigen gaan samenwerken om hun oplossing te testen en wat voor een invloed het kan hebben op luchtvaartmaatschappijen, zodat zij, zoals voorspeld, kunnen profiteren van duurzamere vliegtuigen.

De winnaar

Het Italiaanse bedrijf voor systeemintegratie en digitale diensten dat deel uitmaakt van Reply Group, heeft de uitdaging gewonnen met hun oplossing voor het optimaliseren van het laden van vliegtuigen. Luchtvaartmaatschappijen proberen het laadvermogen van een vliegtuig zo goed mogelijk te benutten om de inkomsten te maximaliseren, het brandstofverbruik te optimaliseren en de totale operationele kosten te verlagen. Door een algoritme te maken voor optimale configuraties voor het laden van vliegtuigvracht, rekening houdend met deze operationele beperkingen: laadvermogen, zwaartepunt, grootte en vorm van de romp.

De winnaars hebben tijdens de wedstrijd bewezen dat de optimalisatieproblemen wiskundig kunnen worden opgelost door middel van kwantumberekeningen. Door deze berekeningen kunnen het totale aantal vereiste transportvluchten worden verminderd, wat een positief effect heeft op de CO2-uitstoot en zo bijdraagt aan de ambitie van Airbus om duurzaamer te vliegen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button