fbpx
DefensieMilitairNieuws

Nederland ontvangt laatste van veertien nieuwe Chinooks van Boeing

Boeing heeft op 10 december de veertiende CH-47F Chinook helikopter geleverd aan de Koninklijke Luchtmacht. De nieuwe toestellen zullen de oudste Chinooks in de inventaris van de luchtmacht vervangen.

Vernieuwing

Nederland heeft bij Boeing nieuwe transporthelikopters besteld, ter vervanging van de oudste Chinooks. Tussen 1995 en 1998 ontving Nederland dertien CH-47D helikopters, waarvan er twee verloren zijn gegaan in Afghanistan. De overgebleven elf worden de komende jaren vervangen door veertien CH-47F MYII CAAS Chinooks van de allermodernste versie.

Common Avionics Architecture System

De veertien transporthelikopters zijn uitgevoerd volgens de nieuwste specificaties. Zo beschikken ze over een zogenaamd Common Avionics Architecture System (CAAS), wat inhoudt dat de boordsystemen zijn ontworpen en gebouwd op een modulaire manier die de interoperabiliteit qua onderhoud en toekomstige moderniseringen vereenvoudigt. Ook beschikken de toestellen onder meer over een volledig digitaal cockpitmanagementsysteem met geïntegreerde communicatiesystemen, navigatiesystemen en verbeterde zelfverdedigingsmiddelen. Sinds 2014 beschikt Nederland al over zes F(oxtrot)-modellen. Deze zullen op termijn op dezelfde standaard worden gebracht als de nieuwste toestellen.

© Koninklijke Luchtmacht

Nederlandse bodem

Momenteel bevinden de Chinooks zich nog in de Verenigde Staten. Tien toestellen zijn in Huntsville, Alabama voor validatie en verificatie. De overige vier staan op de Amerikaanse legerbasis Fort Hood, Texas waar 302 squadron ze gebruikt voor opleiding en training. Wanneer de transporthelikopters naar Nederland worden verzonden is niet met zekerheid te zeggen door de coronapandemie.

Een echte KLM 747 liefhebber?

Bestel de 747 Afscheidskalender dan hier!

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button