fbpx
DefensieMilitairNieuwsNL Nieuws

Zevende F-35 voor vliegbasis Leeuwarden

Op de valreep van 2020 kreeg de vliegbasis Leeuwarden nog een kerstcadeau. Donderdagmiddag 24 december landde de zevende F-35 op het Friese beton.

Vanaf de vliegbasis Cameri in Italië, waar de meeste F-35’s voor Nederland worden geassembleerd, vloog het toestel met registratie F-015 naar Friesland. Dit brengt het totaal aantal Nederlandse F-35’s op vijftien. Zeven hiervan staan op Leeuwarden gestationeerd bij 322 squadron, de overige acht toestellen staan op de vliegbasis Luke in Arizona. Deze maken deel uit het van 308th Fighter Squadron, USAF. Dit is één van de trainingssquadrons dat de opleiding verzorgt op de F-35.

Vertraging

Met de aflevering van de vijftiende F-35, loopt Lockheed Martin nog altijd drie toestellen achter op het oorspronkelijke schema voor Nederland. Als gevolg van de covid-19 pandemie, heeft de productie en assemblage vertraging opgelopen. Voor 2021 staat de levering van acht toestellen gepland, net als voor 2020. Of in 2021 de drie resterende vliegtuigen als nog worden afgeleverd, of dat de hele planning ‘opschuift’, is niet bekend.

Vlieg zelf in een Boeing 737 bij SimFlying!

Bij SimFlying verwelkomen we je graag aan boord van onze Boeing 737NG-simulator, zowel voor mensen met én zonder vliegervaring. Kijk voor meer informatie op de website www.simflying.nl.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button