fbpx
MilitairNieuws

Spaanse luchtmacht neemt afscheid van de Hercules

Afgelopen maandag nam de Spaanse luchtmacht officieel afscheid van de C-130 Hercules. Met een ceremonie op de vliegbasis Zaragoza zei Spanje vaarwel tegen ‘Dumbo’, zoals de Hercules door de Spanjaarden liefkozend werd genoemd.

Meer dan 45 jaar was de Lockheed C-130 Hercules de ruggengraat van de Spaanse militaire transportvloot. De twaalf C-130’s worden vervangen door negen Airbus A400M Atlas transportvliegtuigen. De negende en laatste werd op 21 december afgeleverd, op de dag van de afscheidsceremonie.

Legende

De Spaanse defensiestafchef, generaal Miguel Ángel Villarroya, sprak tijdens de ceremonie: “We zeggen vaarwel tegen een legende. We zullen hem missen, omdat de Hercules een beetje van alle vliegers is, van alle squadrons van de Spaanse luchtmacht.”

Museum

Van de twaalf Spaanse Hercules vliegtuigen krijgen er minstens vier nog een tweede leven. Twee zijn er al afgeleverd aan Uruguay, begin januari zullen er twee aan de Peruaanse luchtmacht worden overgedragen. Volgens de Spaanse luchtmacht wordt er één Hercules bewaard in het luchtmachtmuseum bij Madrid.

Een echte KLM 747 liefhebber?

Bestel de 747 Afscheidskalender dan hier!

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button