fbpx
Air FranceIncidentenNieuwsVeiligheid

Air France 777 en American 737 bijna gebotst boven Caribische Zee

Afgelopen december zijn boven de Caribische Zee een 777 en een 737 bijna in aanraking gekomen met elkaar. Het TCAS-systeem moest ingrijpen om een ongeluk te voorkomen.

Kruisende vliegroutes

Het incident betreft een Boeing 777-300 van Air France en een Boeing 737-800 van American Airlines. De 777 was onderweg van Parijs naar Lima. Voor het grootste deel van de vlucht was de kruisboog FL360 (36.000 voet), maar vlak voor het incident werd de kruishoogte veranderd naar FL380 (38.000 voet).

De 737 van American was onderweg van St. George (Grenada) naar Miami, Florida. De kruishoogte van het toestel was FL380. De vliegroutes van de toestellen kruisten elkaar omdat ze precies op dezelfde hoogte zaten. De Air France-kist kwam vanuit het noordoosten en het toestel van American vanuit het zuidoosten. Ze kruisten elkaar dus op een hoek van 90 graden.

TCAS

Op een gegeven moment werd bij beiden kisten het TCAS (Traffic collision avoidance system) ingeschakeld. De 737 van American klom 800 voet naar FL388 en de Air France kist daalde naar FL374. Op deze hoogten kruisten de toestellen elkaar. Zo kon er een botsing met fatale afloop voorkomen worden.

Waarom beiden toestellen op dezelfde hoogte zaten is nog onbekend.

Aanvullingen op dit bericht kunnen volgen.

Bestel nu een uniek custom made raampaneel!

Dit unieke raampaneel uit een Boeing 737-BBJ kun je naar eigen smaak laten bewerken.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button