fbpx
AirlinesNieuwsRoutes en BestemmingenVliegvelden

Het effect van de luchtblokkade in Saoedi-Arabië

Nu het luchtruim tussen Saoedi-Arabië en Qatar, na meer dan drie jaar, weer open is kan de vliegafstand aanzienlijk worden verkleind. Luchtvaartmaatschappij Qatar Airways lijkt hier het meest van te kunnen profiteren.

Luchtblokkade

Saoedi-Arabië heeft deze week haar luchtruim geopend richting Qatar. Al sinds 2017 is de grens tussen Qatar en onder andere Saoedi-Arabië, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten gesloten. Het politieke conflict heeft er jaren voor gezorgd dat diverse luchtvaartmaatschappij ver om moesten vliegen om het luchtruim te ontwijken. Voornamelijk Qatar Airways is gebaat bij de opening van het luchtruim. De luchtvaartmaatschappij moest voor vluchten richting Europa, Afrika en Amerika ver omvliegen door de sluiting van het Saoedische luchtruim. Daarnaast kunnen nu vluchten richting Saoedi-Arabië plaatsvinden.

Effect

Toch blijven de eerste effecten nog uit en is de Airbus A320 van Qatar Airways gisteren weer via Oman gevlogen. De vluchtduur van gemiddeld vier uur en tien minuten kan dus een stuk verder gereduceerd worden. Dit betekent niet alleen een kortere vlucht voor passagiers, maar ook een significante brandstofbesparing afhankelijk van de route. Wanneer Qatar Airways wel haar vluchten via het Saoedische luchtruim uitvoert is nog onbekend.

Screenshot Flightradar24

Een echte KLM 747 liefhebber?

Bestel de 747 Afscheidskalender dan hier!

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button