fbpx
737 MAXBoeingNieuws

Boeing moet 2.5 miljard dollar aan boetes betalen

Boeing is tot een overeenkomst gekomen met het Amerikaanse Ministerie van Justitie. Deze overeenkomst werd gesloten tussen de twee partijen naar aanleiding van de criminele vervolging van Boeing. Het bedrijf wordt beschuldigd van fraude tijdens de certificering van de 737 MAX. Het boetebedrag waar de partijen mee akkoord zijn gegaan komt neer op 2.5 miljard dollar.

Boete

De totale som is opgebouwd uit drie verschillende bedragen. Er moet 243 miljoen dollar betaald worden naar aanleiding van de strafrechtelijke vervolging. Verder wordt er nog eens 500 miljoen betaald aan de familieleden van de verongelukte passagiers van de Lion Air-vlucht. Het grootste bedrag is echter gereserveerd voor de klanten van de 737 MAX. Ruim 1.7 miljard dollar gaat naar de maatschappijen die het toestel hebben besteld. Ze krijgen schadevergoeding omdat de vliegtuigen niet inzetbaar waren. In totaal maakt dat de 2.5 miljard dollar die Boeing moet gaan betalen.

MCAS

De twee ongevallen waren uiteindelijk terug te leiden naar een nieuw systeem van de 737 MAX. Het Manouvering Characteristics Augmentation System, ook wel MCAS, is een systeem die invloed heeft op het vlieggedrag van het toestel. Meerdere personeelsleden gaven aan dat zij dit systeem onveilig vonden. Ondanks deze waarschuwingen vanuit het bedrijf zelf zijn ze doorgegaan met de certificering van het toestel. Daarmee wordt Boeing beschuldigd van het intentioneel misleiden van de FAA.

Bestel nu een uniek custom made raampaneel!

Dit unieke raampaneel uit een Boeing 737-BBJ kun je naar eigen smaak laten bewerken.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button