fbpx
Air France-KLMAirlinesCoronavirusEditors choiceKLMNieuwsNL NieuwsPiloten en CrewRoutes en BestemmingenVeiligheidVliegvelden

KLM krijgt uitzondering; lange vluchten kunnen doorgaan

KLM en het RIVM hebben een akkoord bereikt over een alternatief testprotocol voor vliegpersoneel dat in ‘niet-veilige landen’ de luchthaven verlaat.

Alternatief

In het alternatieve protocol staat onder meer dat een antigeentest voor de bemanning op Schiphol voor vertrek en na terugkeer wordt afgenomen. Daarnaast zijn er lokale veiligheidsrichtlijnen op de bestemmingen. KLM geeft aan dat de overheid akkoord is aangezien het protocol aan de voorwaarden voldoet.

Voor passagiers die vanuit hoogrisicogebieden naar Nederland willen reizen geldt dat zij, naast de reeds bestaande PCR-testverplichting, een antigeentest moeten doen. Deze test moet maximaal vier uur voor vertrek worden afgenomen. KLM geeft aan dat deze verplichting nog praktische problemen oplevert omdat niet alle luchthavens over geschikte faciliteiten beschikken.

Ophef

Eerder deze week ontstond grote ophef naar aanleiding van de nieuwe coronamaatregelen. Het vliegpersoneel was enkel van een sneltestplicht uitgezonderd indien het binnen het beveiligde gebied van de aankomstluchthaven bleef. Overnachtingshotels bevinden zich echter vaak vlak buiten dit terrein.

KLM gaf hierop aan alle langeafstandsvluchten stop te moeten zetten om te voorkomen dat de maatschappij bemanningsleden eventueel zou moeten achterlaten in landen waar bijvoorbeeld medische zorg minder goed geregeld is. Ook vrachtvluchten zouden hierdoor niet of minder kunnen worden uitgevoerd; dit zou onder meer gevolgen hebben voor de distributie van coronavaccins.

Vliegverbod

KLM heeft het verbod dat sinds vandaag geldt voor vluchten uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika ook geïmplementeerd. De enige vluchten die nog naar deze gebieden plaatsvinden zijn vrachtvluchten. KLM vervoert op deze vrachtvluchten onder meer coronavaccins, zoals afgelopen week naar Ecuador.

Benieuwd naar hoe zo’n vaccintransport eruit ziet? Bekijk dan de onderstaande video!

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button