fbpx
DefensieMilitairNieuwsNL Nieuws

Definitief einde voor F-16’s op Vliegbasis Leeuwarden

Vanaf 1 juli zal de F-16 op de vliegbasis Leeuwarden volledig vervangen zijn door de F-35. Dit schrijft luitenant-generaal Dennis Luyt, Commandant Luchtstrijdkrachten, op sociale media.

Op de vliegbasis Leeuwarden is 322 squadron op dit moment bezig met de conversie van F-16 naar F-35. Bovendien vindt de introductie van de MQ-9 Reaper plaats bij 306 squadron. De MQ-9 is een onbemand vliegtuig (UAV, Unmanned Aerial Vehicle).

Verdubbeld

Eind 2021 moet 322 squadron de IOC-status (Initial Operational Capability) hebben bereikt. Deze initiële uitzendcapaciteit betekent dat vier toestellen gedurende korte tijd uitgezonden kunnen worden voor een operationele inzet, elders in de wereld. Op dit moment beschikt het squadron over zeven F-35’s, eind 2021 is dat aantal ruim verdubbeld tot vijftien.

Hekkensluiter

Omdat Leeuwarden nu vol inzet op de operationele inzetbaarheid met de F-35, worden vliegoperaties met de F-16 langzamerhand afgebouwd. Vanaf 1 juli 2021 vliegt alleen 312 squadron op vliegbasis Volkel nog met de F-16. Dat maakt de Brabantse basis opnieuw tot ‘hekkensluiter’: in 1984 was 312 het laatste operationele squadron met de Lockheed F-104G Starfighter.

Bestel nu een uniek custom made raampaneel!

Dit unieke raampaneel uit een Boeing 737-BBJ kun je naar eigen smaak laten bewerken.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button