fbpx
DefensieMilitairNieuwsNL NieuwsOpmerkelijkVeiligheidVliegtuigen

Luchtmacht gooit vandaag geen bommen op Vlieland

De Luchtmacht-oefening waarbij het afwerpen van bommen zou worden geoefend gaat, in verband met slechte weersomstandigheden, vandaag niet door.

Vlieland

De oefening zou vandaag plaatsvinden op de NAVO-oefenlocatie Vliehors Range, een zandplaat op de westelijke helft van Vlieland. Gelet op de meteorologische omstandigheden is de oefening echter afgelast. De limieten voor geluidsbelasting, die de Luchtmacht zichzelf heeft opgelegd, zouden mogelijk overschreven worden.

Daarnaast zou de schokgolf van een bom met de huidige oostelijke windrichting naar Texel overwaaien. Bovendien is er volgens de Luchtmacht sprake van een temperatuurinversie. Deze werkt als een soort deksel op de atmosfeer; de schokgolf van een bom wordt daarbij opgesloten en versterkt, waardoor niet met zekerheid valt te zeggen in welke richting de schokgolf gaat.

Vliehors

De Vliehors Range – codenaam Cornfield Range – is al vanaf 1948 een belangrijke oefenlocatie en bevindt zich op het meest westelijke deel van Vlieland. Daar bestrijkt het een gebied van ongeveer 17 vierkante kilometer. Op het terrein zijn verschillende doelen opgesteld voor vliegtuigen: bomdoelen, schietdoelen en raketdoelen. Er zijn gedurende het hele jaar oefeningen met oefenbommen. Tussen 15 september en 28 februari mag er ook met echte munitie worden geoefend.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button