fbpx
Business JetsNieuwsVliegtuigen

Bombardier stopt met productie Learjet

De Canadese vliegtuigbouwer Bombardier zal eind dit jaar de productielijn van de bekende Learjet stilleggen. Hiermee komt er een einde aan het type dat sinds 1963 geproduceerd wordt. De Learjet was erg succesvol voor Bombardier, met ruim 3.000 exemplaren die door de jaren heen werden gebouwd. Door de afgenomen vraag, mede veroorzaakt door de coronacrisis en de sterkere concurrentie, neemt het bedrijf afscheid van het type.

Learjet

De Learjet werd vernoemd naar de oprichter van het project, William Powell Lear. Het eerste model van het type was de Learjet 23. Deze maakte haar eerste vlucht op 7 oktober 1963. Sinds dien is de productie catalogus flink uitgebreid. Door de jaren heen zijn er vele verschillende versies ontwikkelt en gebouwd waarvan er momenteel nog maar twee van te bestellen zijn. Nu komt er dus een einde aan de laatste modellen van de serie.

Een Learjet 35 ©Greg Goebel

Kosten

Het bedrijf is net zoals de rest van de luchtvaart hard geraakt door de pandemie. Een van de maatregelen die het bedrijf neemt om haar kosten terug te brengen is het stilleggen van de productielijn. Bombardier streeft naar een kostenreductie van vierhonderd miljoen dollar tot 2023.

Focus

Bombardier zal met de vrijgekomen middelen verder focussen op de andere toestellen die ze produceert. De Challenger en Global series zijn grotere toestellen dan de Learjet. Eerder verkocht het bedrijf haar grootste toestel, de CSeries, al aan Airbus die het toestel nu produceert als de A220 serie.

In de aanbieding: KLM-staart op houten voetstuk

Nieuw in de webshop van Up: de KLM-staart op een houten voetstuk. Haal deze leuke toevoeging voor bijvoorbeeld je bureau in huis. Een must have voor alle KLM-fans! Bestel nu voor €29,95 inclusief verzending!

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button