fbpx
AirlinesGeneral aviationIncidentenNieuwsOpmerkelijkPiloten en CrewVeiligheidVliegtuigenVliegvelden

Australische piloten moeten vliegtuigen op wespen controleren

De Australische luchtvaartautoriteit CASA waarschuwt piloten in Queensland ze hun vliegtuigen op op wespennesten moeten controleren.

Wespen

Piloten die vliegen vanuit Brisbane en sommige andere vliegvelden in Queensland zijn door de autoriteiten gewaarschuwd voor de gevaren van de wespenoverlast aldaar. De wespen kunnen nesten vormen in onder meer de zogeheten pitot tubes van vliegtuigen. De nestvorming kan ernstige gevolgen hebben.

Brisbane

De luchthaven van Brisbane kampt al langere tijd met problemen die veroorzaakt worden door wespen. Eind vorig jaar zorgden de vele wespen voor meerdere incidenten bij grote vliegtuigen. Een onderzoekscommissie waarschuwde dat de wespensoort een significant risico voor de vliegveiligheid vormt.

Aangezien het uitroeien van de wespen rondom het vliegveld onmogelijk bleek, raadden de onderzoekers het vliegveld aan om met het probleem te leren leven. De noodzakelijke maatregelen die getroffen worden gaan echter ver. Bij een incident blokkeerden wespen een temperatuursensor toen een vliegtuig slechts 30 minuten aan de grond stond. De pitot tubes en andere ingangen van vliegtuigen moeten daarom, zelfs bij korte turnarounds, allemaal worden afgedekt,

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button