fbpx
AirlinesFinancieelNieuwsPiloten en Crew

Toch verlichting voor South African Airways

Onlangs werd het gebrek aan voortgang in de redding van South African Airways gemeld, maar intussen blijkt er toch een interessante stap te zijn gezet.

Minister Pravin Gordhan van Staatsondernemingen liet op 12 februari aan Bloomberg TV weten dat er drie serieuze gegadigden zijn voor samenwerking met SAA. Hij liet in het midden wie dat zijn. (zie UP 15-02-2021). Wat hij ook niet zei was dat zijn departement juist die dag € 280 miljoen aan SAA had overgemaakt, bestemd  voor de afvloeiingsregelingen voor het personeel.

Het reddingsplan van SAA dat in juli 2020 werd goedgekeurd voorzag in een personele krimp van 4650 naar 1000 werknemers. Inmiddels hebben 3246 medewerkers een vrijwillige ontslagregeling aanvaard.

Met de uitvoering daarvan wordt nu haast gemaakt. Uitbetaling aan cabine- en grondpersoneel is vrijwel direct gestart. De vergoedingen voor piloten, technische experts en managementkader zijn in twee tranches op 17 en 19 februari beschikbaar gesteld.

De afvloeiingsregeling behelst een weeksalaris per dienstjaar, een extra maandsalaris (de opzegtermijn), en pro rata de dertiende maand en het niet genoten verlof tot augustus 2020.

De bewindvoerders van SAA prezen het scheidend personeel voor hun geduld tijdens het moeizame proces, maar zullen vooral tevreden zijn dat hiermee voor eventuele samenwerkingspartners een grote hindernis is verdwenen. De vooralsnog meest veelbelovende samenwerkingspartner, Ethiopian Arlines, liet eerder immers al weten wel de lusten, maar niet de lasten te willen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button