fbpx
Naast het nieuwsOpmerkelijkVideoVliegtuigen

De Antonov An-22 vloog 56 jaar geleden voor het eerst | Video

‘s Werelds grootste turboprop-aangedreven vliegtuig, de Antonov An-22, maakte haar eerste vlucht precies 56 jaar geleden vandaag. Het toestel wordt tot op de dag van vandaag nog gebruikt door de Russische luchtmacht en door Antonov Airlines. In totaal werden er tijdens de twaalf jarige productie van het toestel 68 exemplaren gebouwd.

Eerste vlucht

Op 27 februari 1965 steeg het eerste exemplaar op. Alle toestellen werden gebouwd in een fabriek vlak bij de Oezbekistaanse stad Tasjkent. Deze fabriek maakte nog veel meer bekende sovjet toestellen. Ook werden er onderdelen voor de An-225 gemaakt. Na een test programma van vier maanden werd het toestel tentoongesteld op de show in Parijs.

Varianten

Het vrachttoestel zou ook een passagiersvariant krijgen. Het toestel zou in totaal 724 passagiers mee kunnen nemen verspreid over twee verdiepingen. Echter is er nooit een passagiersversie gebouwd. Alle toestellen zijn ingezet voor speciale vrachtvluchten. De vrachtvariant kan maximaal 80,000 kilo aan vracht meenemen over een afstand van 5,000 kilometer.

Museum

Het toestel is een bijzonder type in de wereld. Buiten Rusland is er maar één toestel te bezichtigen voor het publiek. Dit vliegtuig staat in het Duitse dorpje Speyer waar het in een museum te bewonderen is.

De An-22 kan ook op onverharde landingsbanen ingezet worden

Haal jouw KLM-staart in huis!

Nieuw in de webshop van Up, een KLM-staart op houten voet. Speciaal voor de echte KLM-fans.

Matthijs de Kruijf

Redacteur. Naast zijn werk als redacteur is Matthijs afstudeerder aan de HvA Aviation studies waar hij zich specialiseert in Logistics. Matthijs is al jaren in het bezit van een zweefvliegbrevet en van jongs af aan geïnteresseerd in de luchtvaart.

Gerelateerde artikelen

Back to top button