fbpx
AirlinesNieuwsOpmerkelijkPiloten en Crew

South African Airways-piloten gaan staken, echter: er wordt al niet gevlogen

De vakbond van piloten van South African Airways, SAAPA, heeft aangekondigd te gaan staken. Het is de eerste keer in zijn vijftigjarig bestaan, dat de vakbond naar dit drukmiddel grijpt. 89% van de SAA-piloten is lid van de SAAPA.

Aanleiding voor de staking is de afvloeiingsregeling waarover de noodlijdende airline en de pilotenvakbond het maar niet eens kunnen worden. De vliegeniers – die al ruim een jaar geen salaris ontvangen – zijn van mening dat die regeling voor hen te karig uitpakt. Ook het streven naar modernisering van de arbeidsvoorwaarden speelt een grote rol. De bestaande arbeidsvoorwaarden stammen uit de vorige eeuw, uit een tijd van ruime salariëring en dito onkostenvergoedingen.

Het ministerie van Staatsondernemingen – de grootste financier van de herstructurering van SAA – eist afbouw van de hoge kostenstructuur, waarvan salarissen de grootste component vormen.

De bewindvoerders hebben met het oog op een doorstart een arbeidsvoorwaardenpakket voor de airline op tafel gelegd, waarin piloten relatief het meeste inleveren. De onderhandelingen daarover zitten al vast sinds december 2020.

Hoe een pilotenstaking eruit ziet van een airline die niet vliegt, en in hoeverre zo’n actie iets uithaalt, moet worden afgewacht.

Bert Zegger

Haal jouw KLM-staart in huis!

Nieuw in de webshop van Up, een KLM-staart op houten voet. Speciaal voor de echte KLM-fans.

Gerelateerde artikelen

Back to top button