fbpx
CoronavirusMaatschappijenNieuwsNL NieuwsOpmerkelijkRoutes en Bestemmingen

Maatschappijen mogen deze zomer Europees coronapaspoort vragen

Luchtvaartmaatschappijen kunnen een Europees coronapaspoort van de Europese Unie controleren voor passagiers aan boord gaan, aldus een EU-commissaris vandaag. Dit zodat het herstel van de zwaar getroffen reissector op een gecontroleerde manier kan verlopen.

Coronapaspoort

Het door de EU voorgestelde coronapaspoort zou informatie bevatten over vaccinatie, tests of herstel, en zou geldig zijn totdat de Wereldgezondheidsorganisatie de pandemie voorbij verklaart, vertelde de EU-commissaris voor Justitie Didier Reynders aan wetgevers. Reynder voegde het volgende hier aan toe;

“Wij willen de burgers en de lidstaten een instrument in handen geven dat het nodige vertrouwen wekt. Een instrument waarop de bevoegde autoriteiten kunnen vertrouwen wanneer dat nodig is om het vrije verkeer te vergemakkelijken”,

Op dezelfde manier zou een luchtvaartmaatschappij de geldigheid van het certificaat op een eenvoudige manier kunnen controleren bij het inchecken”, zei Reynders tegen een commissie van het EU-parlement. “Lange discussies aan de gate moeten worden vermeden.”

Verdeeldheid

Europa bevindt zich midden in de derde golf van de COVID-19-pandemie, maar de zuidelijke EU-landen die van het toerisme afhankelijk zijn, dringen nu al aan op een instrument om hun hotels, restaurants en toeristische attracties deze zomer te helpen. Zij moeten het opnemen tegen het sceptischer België, Frankrijk en Duitsland. Reynders benadrukte dat het certificaat niet neerkomt op een “vaccinatiepaspoort”, aangezien een inenting op zich mensen niet het recht geeft om vrij te reizen, aangezien dat discriminerend zou zijn voor degenen die de prik niet kunnen of willen krijgen.

De EU-wetgevers stelden ook de privacy van gegevens aan de orde en de praktische aspecten van de controle van coronapaspoorten. Dit voor de miljoenen mensen die dagelijks in auto’s en vrachtwagens de grens oversteken in wat normaal het open reisgebied van de EU is.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button