fbpx
HelikoptersMilitairNieuws

Luchtmacht neemt eerste nieuwe Chinook-helikopter in ontvangst

De eerste nieuwe CH-47F Chinook transporthelikopter zal vandaag worden overgedragen aan de Koninklijke Luchtmacht. Dit gebeurt met een officiële ceremonie op de vliegbasis Gilze-Rijen, zo maakte Defensie bekend in een persbericht.

Het nieuwe toestel is van de nieuwe generatie Chinook transporthelikopters (CH-47F MYII CAAS; “Multiyear II upgrade, Common Avionics Architecture System”). Het verschil met de oudere Chinooks is onder meer een volledig digitale cockpit. Defensie heeft veertien nieuwe Chinooks bij Boeing besteld, welke inmiddels allemaal door Boeing zijn geproduceerd en geleverd.

De veertien nieuwe Chinooks zullen de elf oude (groen geverfde) CH-47D’s gaan vervangen, wat een uitbreiding van de Chinook-vloot betekent. De zes (grijs geverfde) CH-47F’s waar de luchtmacht ook nog over beschikt, zullen een moderniseringsprogramma ondergaan. Hiermee worden ze op dezelfde standaard gebracht als de nieuw afgeleverde CH-47F’s, die een lichtbruin kleurenschema hebben.

CH-47D Chinook helikopters ©Leonard van den Broek

Binnen een paar jaar beschikt de luchtmacht dus over een vloot van twintig moderne Chinook helikopters. Vijf daarvan staan permanent gestationeerd op de Amerikaanse legerbasis Fort Hood (Texas) waar ze worden gebruikt voor opleiding en training van Nederlands personeel.

Bij de overdrachtsceremonie zullen onder andere demissionair staatssecretaris van Defensie Barbara Visser aanwezig zijn en de Directeur Defensie Materieel Organisatie, vice-admiraal Arie Jan de Waard. De ceremonie zal vanwege de corona-maatregelen een kleinschalig karakter hebben. De ceremonie is woensdag 14 april vanaf 14.30 u live te volgen via het YouTube kanaal van de Koninklijke Luchtmacht:

Bestel nu een uniek custom made raampaneel!

Dit unieke raampaneel uit een Boeing 737-BBJ kun je naar eigen smaak laten bewerken.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button