fbpx
CoronavirusEditors choiceNieuwsNL NieuwsVeiligheid

‘Quarantaineplicht vanaf 15 mei bij aankomst uit risicogebied’

Als het aan het demissionaire kabinet ligt geldt er vanaf 15 mei een quarantaineplicht voor mensen die vanuit een risicogebied naar Nederland reizen. Dat is momenteel de hele wereld.

Over de door het demissionaire kabinet voorgestelde quarantaineplicht zal naar verwachting morgen een besluit worden genomen, zo meldt de NOS. Momenteel geldt er nog een dringend advies om bij aankomst uit risicolanden tien dagen in quarantaine te gaan. Met het nieuwe voorstel wordt zelfisolatie verplicht. Bij overtreding zal de boete waarschijnlijk 95 euro bedragen.

In principe duurt de quarantaineplicht tien dagen. Deze kan worden ingekort tot vijf dagen als iemand op de vijfde dag een negatieve coronatest laat afnemen. Naar verwachting geldt de verplichting voor alle gebieden met code rood of oranje. Dat is op dit moment de hele wereld.

Hoe werkt het?

De verplichting geldt voor iedereen die uit een risicogebied naar Nederland komt, het maakt niet uit met welk vervoermiddel. Reizigers moeten een verklaring invullen met daarop de plek waar de quarantaineperiode wordt uitgezeten. Zogenaamde ‘quarantainehotels’ zullen er niet komen. Op Schiphol en aan de landsgrenzen zal de Marechaussee steekproefsgewijs op een verklaring controleren.

Belteams van het ministerie van Volksgezondheid zullen steekproefsgewijs controleren of mensen zich ook echt aan de quarantaineverplichtingen houden. Als het team een tip binnenkrijgt dat iemand zich niet aan de plicht houdt, kan de burgemeester worden ingeschakeld. Deze kan vervolgens eventueel optreden. Tot 15 mei geldt een geheel negatief reisadvies. Begin mei hoopt het demissionaire kabinet meer duidelijkheid te geven over het reizen na 15 mei – inclusief de zomervakantie.

Lees ook: Waarom wil de regering nu alsnog een quarantaineplicht invoeren?

Bestel nu een uniek custom made raampaneel!

Dit unieke raampaneel uit een Boeing 737-BBJ kun je naar eigen smaak laten bewerken.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button