fbpx
CoronavirusEditors choiceNieuwsNL NieuwsNL VliegveldenVeiligheid

Boete voor schenden quarantaineplicht niet 95 maar 435 euro

De boete die komt te staan op een schending van de quarantaineplicht bedraagt 435 euro in plaats van de 95 euro waar eerder vanuit werd gegaan.

Dat blijkt uit het wetsvoorstel voor de quarantaineplicht dat demissionair minister van Volksgezondheid vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Naar verwachting gaat de quarantaineplicht, die geldt voor reizigers uit hoogrisicogebieden (momenteel de hele wereld), in op 15 mei. Tot die dag geldt het huidige negatieve reisadvies.

In principe duurt de quarantaineplicht tien dagen. Deze kan worden ingekort tot vijf dagen als iemand op de vijfde dag een negatieve coronatest laat afnemen. De verplichting geldt voor iedereen die uit een risicogebied naar Nederland komt, het maakt niet uit met welk vervoermiddel. Reizigers moeten een verklaring invullen met daarop de plek waar de quarantaineperiode wordt uitgezeten. Zogenaamde ‘quarantainehotels’ zullen er niet komen. Op Schiphol en aan de landsgrenzen zal de Marechaussee steekproefsgewijs op een verklaring controleren.

Belteams van het ministerie van Volksgezondheid zullen steekproefsgewijs controleren of mensen zich ook echt aan de quarantaineverplichtingen houden. Als het team een tip binnenkrijgt dat iemand zich niet aan de plicht houdt, kan de burgemeester worden ingeschakeld. Deze kan vervolgens eventueel optreden. Tot 15 mei geldt een geheel negatief reisadvies. Begin mei hoopt het demissionaire kabinet meer duidelijkheid te geven over het reizen na 15 mei – inclusief de zomervakantie.

Lees ook: Waarom wil de regering nu alsnog een quarantaineplicht invoeren?

Haal jouw KLM-staart in huis!

Nieuw in de webshop van Up, een KLM-staart op houten voet. Speciaal voor de echte KLM-fans.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button