fbpx
DefensieMilitairNieuwsNL NieuwsNL VliegveldenVliegtuigen

Nederlandse F-35’s mogen weer vliegen

De luchtmacht besloot twee dagen geleden om uit voorzorg alle F-35’s gestationeerd op Leeuwarden aan de grond te houden.

Dit omdat de motoren van verschillende toestellen slijtage vertoonden. Vermoedelijk wordt deze slijtage veroorzaakt door opspattend gruis tijdens het taxiën. In overleg met de motorfabrikant, Pratt and Whitney, is er besloten om slechts drie toestellen aan de grond te houden. De andere vliegtuigen kunnen wel weer ingezet worden.

Maatregelen

Om de slijtage aan de motor te verminderen treft defensie enkele maatregelen aan het toestel en de luchtmachtbasis zelf. Aangezien de F-35 een zwaardere motor heeft dan haar voorganger, de F-16, blaast de motor meer gruis op van de taxibaan. Daarom zal defensie zal het banenstelsel van de vliegbasis vaker controleren op gruis.

Bestel nu het boek Love is in the Air!

Hoe een vlucht mensen met elkaar verbindt, geschreven door Renske Dragt.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button