fbpx
Editors choiceNieuwsOpmerkelijkRuimtevaartVideoVliegtuigen

Stratolaunch: het ‘dubbele vliegtuig’ vliegt weer | Video’s

Het breedste vliegtuig ter wereld, Stratolaunch, heeft gisteren haar tweede testvlucht gemaakt. Het dubbele vliegtuig, met bijnaam ‘the Roc’, wordt aangedreven door zes Boeing 747-motoren.

Het ruimtevaartbedrijf werd ooit opgericht door Paul Allen, mede-oprichter van Microsoft, en werd na zijn overlijden verkocht in 2019. Nadat the Roc twee jaar aan de grond had gestaan, keerde het gisteren vanaf Mojave Airport in Californië terug in de lucht. Het bijzondere dubbele vliegtuig is 117 meter breed en daarmee het breedste vliegtuig ter wereld.

In eerste instantie was het idee dat het vliegtuig raketten met satellieten aan boord tot een bepaalde hoogte zou brengen, vanwaar de raket dan zelf verder de ruimte in zou kunnen vliegen. Als klanten niet de gehele capaciteit wilden benutten konden ze het toestel en daarmee ook de kosten ‘delen’ met andere klanten, vanwege de dubbele romp. De nieuwe eigenaar, Cerberus Capital Management, heeft echter andere plannen. Het vliegtuig wordt nu gebruikt als lanceervoertuig voor herbruikbare hypersonische flight research vehicles, objecten die op vijf keer de snelheid van het geluid vliegen.

In de aanbieding: KLM-staart op houten voetstuk

Nieuw in de webshop van Up: de KLM-staart op een houten voetstuk. Haal deze leuke toevoeging voor bijvoorbeeld je bureau in huis. Een must have voor alle KLM-fans! Bestel nu voor €29,95 inclusief verzending!

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button