fbpx
CoronavirusNieuwsNL NieuwsNL Vliegvelden

Ruim 80 procent minder passagiers naar Nederlandse luchthavens

Er is heel wat veranderd sinds het begin van de coronacrisis. Het CBS heeft alle cijfers vanaf het begin bijgehouden en nu op een rijtje gezet: aantal passagiers, luchtvracht en CO2-uitstoot.

Passagiers- en vrachtvervoer

In het begin van de pandemie is de luchtvaart stilgelegd. Er is aangeraden om alleen noodzakelijke reizen te maken. Meteen na deze afkondiging daalde in week 12 het aantal luchtvaartpassagiers van en naar Nederland met ruim 57 procent tot 385,1 duizend. De weken daarna daalde het aantal passagiers verder, met als laagterecord 24,6 duizend passagiers in week 16, half april. Een jaar eerder waren dit 1,6 miljoen passagiers.

In het begin van juni werden er versoepelingen aangekondigd, waardoor reizen van en naar twaalf landen binnen de Europese Unie. Het aantal reizigers van en naar Nederlandse luchthavens voor het eerst weer boven de 100 duizend. De eerste helft van augustus 2020 was de drukste periode op de vijf nationale luchthavens sinds maart, met gemiddeld bijna 550 duizend luchtvaartpassagiers per week. In 2019 zijn in week 31 en 32 de meeste passagiers afgehandeld, 1,8 miljoen passagiers per week. Toch werden er weer strengere maatregelen ingevoerd op 14 december 2020, waardoor het aantal reizigers daalde. In de laatste week van maart 2021 reisden 173 duizend passagiers via de nationale luchthavens, hierdoor maakte bijna 39 procent meer passagiers gebruik van de nationale luchthavens dan een jaar eerder, tijdens de eerste lockdown.

De coronamaatregelen hebben minder effect gehad op de hoeveelheid vrachtverkeer. De hoeveelheid vervoerde vracht nam af met 3,7 procent. In het begin van de coronacrisis is er minder goederen door de lucht vervoerd, vanaf eind september 2020 is er meer luchtvracht vervoerd dan in de vergelijkbare weken een jaar eerder.

 © CBS

CO2-uitstoot

De CO2-uitstoot van de luchtvaart was in 2020 49 procent lager dan in 2019. In 2019 werd er in Nederland nog 3,9 miljard kilogram kerosine getankt, een jaar later was dat 2,2 miljard kilogram, een afname van bijna 44 procent.
Door de afname van het aantal vluchten daalde de CO2-uitstoot in de luchtvaart met ruim 49 procent tot 5,8 miljard kilogram. Dit is alleen de CO2-uitstoot van alle Nederlandse geregistreerde vliegtuigen.

 © CBS

Vlieg zelf in een Boeing 737 bij SimFlying!

Bij SimFlying verwelkomen we je graag aan boord van onze Boeing 737NG-simulator, zowel voor mensen met én zonder vliegervaring. Kijk voor meer informatie op de website www.simflying.nl.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button