fbpx
AchtergrondAirlinesAnalyseNaast het nieuwsOnderwerpen

Hoeveel kost het om een vliegtuig vol te tanken?

Duizenden liters kerosine worden er verbruikt om honderden passagiers en tonnen vracht de wereld rond te vliegen voor een relatief lage ticketprijs. Hoeveel brandstof heeft een vliegtuig nodig? En wat kost het eigenlijk?

Elk vliegtuig is anders en daarom heeft elk vliegtuig een andere hoeveelheid brandstof nodig om te vliegen. Naast de grootte en de efficiëntie van het toestel, zijn er nog andere factoren die het brandstofverbruik beïnvloeden, zoals de lengte van de vlucht, de taxitijd, het gewicht van de vracht, het weer en nog veel meer. Sommige maatschappijen kiezen ervoor om brandstof te tanken voor de heen- en terugreis. Dit is vooral gebruikelijk bij kortere vluchten, waarbij de brandstof op de thuisluchthaven goedkoper is dan op de plaats van bestemming.

Hoeveel kost het?

Uiteraard is kerosine iets anders dan benzine. Dit betekent dat de prijzen minder variëren dan bij een benzinestation, en dat er minder concurrentie is aan de pomp. Maar dat is nog steeds geen antwoord op de vraag hoeveel brandstof per vliegtuig per vlucht kost. Hier zijn enkele voorbeelden samengesteld door The Points Guy van wat luchtvaartmaatschappijen gemiddeld hebben uitgegeven aan brandstof in 2019 per vlucht over diverse routes:

New York JFK Airport naar London Heathrow – $27.270
Retourtje naar JFK vanaf London Heathrow – $33.411
New York JFK naar LAX – $10.757
LAX naar Tokyo Narita – $19.190
Chicago naar Miami – $4.747
Miami naar Chicago – $7.201

De prijzen kunnen dus naar de tienduizenden dollars stijgen, afhankelijk van korte of lange vluchten. Verstoringen in de olievoorziening kunnen de brandstofkosten voor luchtvaartmaatschappijen veranderen. Dezelfde dingen die de benzineprijzen beïnvloeden, zullen dat ook doen bij de kerosineprijzen. De schommelingen in de kerosineprijzen kunnen een impact hebben op de ticketprijzen, maar dit is niet per se noodzakelijk. Er is geen direct verband tussen een enkele verandering in de olieprijs en een specifieke verandering in de kosten van een vliegticket.

Bestel nu een uniek custom made raampaneel!

Dit unieke raampaneel uit een Boeing 737-BBJ kun je naar eigen smaak laten bewerken.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button