fbpx
Air France-KLMAirlinesEditors choiceFinancieelKLMNieuwsNL NieuwsPiloten en Crew

EU: 5 miljoen euro voor hulp aan ontslagen KLM-personeel

De Europese Commissie wil vijf miljoen euro vrijmaken om ontslagen KLM-personeel te helpen aan een nieuwe baan of omscholing. De Commissie verwacht van het kabinet ook een bijdrage van 3,4 miljoen euro.

De vijf miljoen euro is bedoeld om 1.200 voormalige KLM-medewerkers aan een nieuwe baan te helpen. Ook kan het geld gebruikt worden voor omscholing of een eigen onderneming, zo maakte de Commissie donderdag bekend. Voordat de ex-medewerkers van de maatschappij het geld kunnen gebruiken moet het plan nog wel worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de lidstaten van de Europese Unie.

De Commissie verwacht dat de Nederlandse regering – bovenop de vijf miljoen euro – een bedrag van 3,4 miljoen euro bijdraagt aan de plannen. De miljoenen vanuit Brussel worden vrijgemaakt uit het zogenaamde EFG-fonds: een fonds voor personeel dat hun baan verliest als gevolg van globalisering, in dit geval een wereldwijde economische crisis. De huidige situatie van de luchtvaartsector valt daar volgens de Commissie onder. Nederland zou om financiële steun uit dat fonds hebben gevraagd.

Recordverliezen

In 2020 leed KLM in allerlei opzichten recordverliezen: de omzet daalde met meer dan de helft, het aantal reizigers nam af van 35 miljoen tot 11 miljoen en het verlies bedroeg ruim een miljard euro. Vandaag werd bovendien bekend dat KLM in het eerste kwartaal van dit jaar wederom een verlies van honderden miljoenen heeft geleden. In juli 2020 werd bekend dat 5.000 werknemers hun baan zouden verliezen; begin dit jaar kwam daar nog eens 800 tot 1.000 bij. Vooral tijdelijke contracten werden niet verlengd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button