fbpx
AirlinesEditors choiceNieuwsNL NieuwsSchiphol AirportVeiligheidVliegvelden

Vloeistoffen en elektronica hoeven niet meer uit bagage op Schiphol

Schiphol gaat als eerste grote luchthaven volledig over op CT-scans, zo kondigde het vliegveld donderdag aan. Dat betekent dat reizigers vloeistoffen en elektronica voortaan niet meer uit hun bagage hoeven te halen bij de security.

Er is de afgelopen jaren op Schiphol hard gewerkt aan het vervangen van de röntgenapparaten in de verschillende securityfilters, de eerste testen vonden al in 2015 plaats. Voor de zomer van 2021 is de vernieuwde Vertrekhal 1 nu helemaal operationeel met 21 securitylanes voorzien van CT-scans.  

​”We zijn hiermee uniek in de wereld. Goed nieuws voor de passagiers, want zij hoeven niet langer hun vloeistoffen en elektronica uit hun tas te halen als ze door de security gaan. Ook voor de securitymedewerkers is het fijn. Met de CT-scan kunnen ze bagage die ze controleren op hun scherm in 3D te bekijken en zelfs 360 graden draaien,”  zegt Hedzer Komduur, plaatsvervangend directeur Safety, Security en Environment van Royal Schiphol Group. 

Door een nieuwe verbinding zijn de 21 securitylanes van Vertrekhal 1 eenvoudig uit te breiden met de 14 lanes uit Vertrekhal 2. Zo ontstaat, met in totaal 35 securitylanes, een van de grootste securityfilters ter wereld. Voorzien van de modernste techniek waardoor het proces soepeler verloopt. Als het in Vertrekhal 1 drukker wordt kunnen reizigers via Vertrekhal 2 lopen. Dat verbetert de doorstroming.

Reizigers worden nog wel geadviseerd om vloeistoffen (en gels) zoveel mogelijk in de ruimbagage te vervoeren en deze alleen in handbagage mee te nemen als ze verpakt zijn in verpakkingen van maximaal 100 milliliter en vervoerd worden in het welbekende literzakje. Verpakkingen groter dan 100 ml mogen alleen mee als ze bij de check goedgekeurd worden door de CT-scan en de securitymedewerker. Daarnaast blijven de beperkingen voor vloeistoffen op de meeste andere luchthavens gewoon van toepassing. Bij een overstap of terugvlucht moeten reizigers daar rekening mee houden.

Haal jouw KLM-staart in huis!

Nieuw in de webshop van Up, een KLM-staart op houten voet. Speciaal voor de echte KLM-fans.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button