fbpx
Air France-KLMAirlinesKLMNL Nieuws

Nederlandse staat stemt tegen miljoenenbonus Air France-KLM

Demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra liet maandag weten dat de Nederlandse staat tegen de bonus van topman Air France-KLM zal stemmen. In april werd bekend dan Ben Smith een flinke bonus van twee miljoen euro zou ontvangen in 2023 voor zijn prestaties binnen de Air France-KLM holding. De staat is voor 12,68 procent aandeelhouder in de holding, en kan daarmee een stem uitbrengen. De stemming zal eind mei plaatsvinden tijdens de algemene ledenvergadering.

Nederlandse staat

Wopke Hoekstra schreef in een kamerbrief dat “er in een crisis geen plaats is voor het toekennen en uitbetalen van bonussen voor bestuurders bij bedrijven die overeind gehouden moeten worden met staatssteun en waar werknemers hun baan verliezen”. De demissionair minister gaf hiermee antwoord op de motie ingediend door de SP en VVD.

In de brief gaf Hoekstra nogmaals aan zich te willen richten op het intercontinentale bestemmingennetwerk van KLM op Schiphol. “Eventuele steun met Nederlands belastinggeld zal dan ook primair ten gunste moeten komen aan KLM, net zoals de Franse staat dat heeft gedaan bij de steun aan Air France.”

Topman Ben Smith

In het voorjaar van 2020, aan het begin van de coronacrisis, zag Ben Smith nog af van een bonus. “Ik wil de belofte die ik op 16 maart heb gedaan – het verlagen van mijn salaris met 25 procent – benadrukken en herhalen. Deze verlaging omvat ook het opschorten van mijn jaarlijkse kortetermijn variabele vergoeding (‘bonus’) voor het boekjaar 2020”, zegt de topman. Ditmaal gaat het om een bonus die pas in 2023 zou worden uitgekeerd op basis van de langetermijndoelen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button