fbpx
AirlinesCargoCoronavirusFoto-artikelIncidentenNieuwsOnderwerpenPiloten en CrewRoutes en BestemmingenTypeVeiligheidVliegtuigenVliegvelden

An-124 schiet van de baan in São Paulo | Foto’s

Een An-124 van Antonov Airlines is tijdens het landen de landingsbaan in São Paulo enkele meters voorbij geschoten. Niemand raakte gewond.

Gisteren vertrok vanaf Paramaribo de Antonov-124 met vluchtnummer ADB3829 richting de grootste stad in Brazilië. Aan boord was 60 ton aan medische apparatuur voor het door Corona geteisterde land. Na een relatief korte vlucht van vier uur en drie kwartier landde het toestel veilig, maar schoot de landingsbaan enkele meters voorbij. Niemand van de crew raakte gewond en het toestel komt goed weg met weinig schade.

De grond was gelukkig hard genoeg om het enorm zware toestel te ondersteunen. Zo is een hoop schade voorkomen en kon het vliegtuig door middel van een push-back voertuig terug de landingsbaan worden opgeduwd. Het is het tweede incident in een paar maanden tijd voor de An-124. Afgelopen november maakte een Volga-Dnepr An-124 een noodlanding in Novosibirsk (foto’s) waarna het landingsgestel inzakte. Hier zou het zijn gegaan om een birdstrike. Het toestel is vervolgens uit de grond getrokken door tanks (video). Nadat Volga-Dnepr al haar An-124-vloot enige tijd aan de grond had gezet vliegt het meerendeel van de toestellen inmiddels weer.

Een held tijdens de pandemie

De reusachtige toestellen worden tegenwoordig veel ingezet om vitale vracht te vervoeren in strijd tegen het coronavirus. Zo vloog bijvoorbeeld een andere An-124 een paar dagen geleden complete zuurstofgeneratoren naar India. Het zwaar getroffen land heeft namelijk een tekort aan zuurstof door het geëxplodeerde aantal COVID-19 patiënten.

Eenzelfde type toestel bracht afgelopen april een vaccinatie-productielijn naar Chicago vanaf Frankfurt en de An-124 van Maximus Airlines uit de Verenigde Arabische Emiraten bezorgde twee weken geleden cruciale medische apparatuur aan India. Dit laat zien wat voor een onmisbare rol de luchtvaart speelt in tijden van deze crisis.

Haal jouw KLM-staart in huis!

Nieuw in de webshop van Up, een KLM-staart op houten voet. Speciaal voor de echte KLM-fans.

Maarten Hermans

Redacteur. Maarten is student luchtvaarttechnologie op Inholland in Delft en vanaf jongs af aan enthousiast over de lucht- en ruimtevaart. Gedurende zijn studie heeft hij een jaar onderzoek gedaan en gewerkt als support engineer bij Air New Zealand.

Gerelateerde artikelen

Back to top button