fbpx
AchtergrondMilitairNaast het nieuws

Zes feitjes over Top Gun die je nog niet wist

Door de artikelenserie van Renske Dragt is het je vast niet ontgaan: vandaag, 13 mei, is het ‘Top Gun Day’! Daarom: zes weetjes over Top Gun en Top Gun Day die je misschien nog niet wist.

Foutje

‘Top Gun Day’ bestaat veel minder lang dan de film, en de datum klopt eigenlijk niet! Bijna vijftien jaar geleden is Top Gun Day bedacht door een Amerikaanse fan van de film. Dankzij sociale media is Top Gun Day steeds bekender geworden. Volgens de website van Top Gun Day is deze dag vooral bedoeld ‘om quotes uit Top Gun te citeren, een pilotenbril te dragen en doen alsof je straaljagerpiloot bent’. De premièredatum van de film was alleen niet op 13 mei, maar op 16 mei 1986. Dat is gewoon een foutje geweest van de bedenkers, geven ze toe op hun website.

NAWDC Hornet piloot © Leonard van den Broek

Top Gun of Topgun

‘Top Gun’ bestaat echt bij de US Navy, maar het is géén competitie tussen piloten en het wordt gespeld als Topgun. Topgun is opgericht in 1969 op gevechtsvliegers van de US Navy bij te scholen in het luchtgevecht. Tegenwoordig is Topgun onderdeel van NAWDC (Naval Aviation Warfighting Development Center) op de vliegbasis Fallon. Hoewel de gevechtsvliegtuigen van de US Navy vliegen vanaf vliegdekschepen, ligt Fallon midden in de woestijn van Nevada. Het omringende oefengebied is dunbevolkt, dus hebben weinig mensen last van lawaai. In 1986, toen de film werd opgenomen, was Topgun nog gehuisvest op Miramar, vlakbij San Diego.

F-5N Tiger II lijkend op de ‘MiG-28’ uit de film Top Gun © Leonard van den Broek

MiG

De MiG-28 heeft nooit bestaan. De ‘MiG-28’s’ uit de film zijn in werkelijkheid F-5E’s. Dit type wordt sinds begin jaren ’80 al gebruikt als ‘adversary’, oefenvijand. Op Fallon is VFC-13 gestationeerd, dit squadron vliegt nog altijd met F-5’s (tegenwoordig zijn het ex-Zwitserse toestellen), die zijn beschilderd in camouflage van mogelijke vijanden van de Verenigde Staten. Verschillende F-5’s hebben wel een rode ster op de staart, ‘net als in de film’. Er is zelfs één zwarte F-5, precies als de MiG-28 uit de film!

Twee F-5 toestellen van de US Navy Fighter Weapons School ‘Topgun’ © Dave Baranek

Adviseur

Eén van de adviseurs namens de US Navy was zelf instructeur bij Topgun. Dave Baranek was RIO op de F-14 Tomcat (een RIO of Radar Intercept Officer is de man achterin, zoals ‘Goose’ in de film). In 1985 werd Baranek instructeur bij Topgun op Miramar. Hij fotografeerde ook veel en heeft tijdens zijn carrière veel fraaie opnames gemaakt. Baranek zelf noemt de film “een standaard buddy film. Geen documentaire maar fictie, met realistische elementen.”

© Paramount Pictures

Piano

De bar waar de bekende pianoscène is opgenomen (Maverick en Goose zingen samen onder andere ‘Great Balls of Fire’) bestaat echt – en je kan er gewoon een tafel reserveren! De ‘Kansas City Barbeque‘ (sic) is een grill-restaurant in San Diego. Sinds de opnamen noemt het restaurant zich ook wel ‘Top Gun Bar’. In 2008 brandde het restaurant bijna volledig af, maar na een verbouwing ging het een half jaar later weer open. De inventaris ging grotendeels verloren, maar de beroemd geworden piano kon gered worden.

F-14A Tomcat van NSAWC in de kleuren van de Iraanse luchtmacht, gefotografeerd in 2000 op NAS Fallon © Lucien Blok

Legendarisch

De F-14 Tomcat was volgens velen al een legendarisch toestel voordat de film uitkwam, maar de film heeft er zeker aan bijgedragen. Of we in Top Gun 2 nog Tomcats te zien krijgen, weet bijna niemand. Eén ding is wel zeker: echte F-14’s vliegen er alleen nog in Iran. In 2006 stopte de US Navy met operationele Tomcat-vluchten. Om te voorkomen dat Iran reserve-onderdelen zou krijgen, zijn bijna alle F-14’s daarna gesloopt. Er staan alleen nog enkele toestellen in musea.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button