fbpx
CoronavirusEditors choiceNieuwsNL NieuwsRoutes en Bestemmingen

Europese Unie akkoord over invoering coronapaspoort

De lidstaten, de Europese Commissie en het Europees Parlement zijn het eens over de invoering van een coronapaspoort. Het paspoort zal vanaf 1 juli beschikbaar gesteld worden, zo meldt de NOS.

Met de invoering van het coronapaspoort, ofwel een covid-reiscertificaat, moet reizen deze zomer makkelijker worden. Reizigers kunnen vanaf 1 juli met een QR-code aantonen dat ze zijn gevaccineerd tegen corona, een negatieve test hebben of antistoffen door een besmetting hebben. Mensen die nog maar één coronaprik hebben gehad mogen ook een certificaat aanvragen. De lidstaten mogen zelf bepalen of ze deze reizigers zonder verdere restricties toelaten.

Er werd lang over het coronapaspoort overlegd. Het parlement wilde dat ‘reistesten’ gratis beschikbaar zouden worden gesteld. Enkele landen, waaronder Nederland, voelden daar niets voor. Andere landen wilden de mogelijkheid van een quarantaineplicht behouden. Hierover is een compromis gesloten. Met een fonds van 100 miljoen euro moeten de pcr-reistests betaalbaarder worden gemaakt. Landen die een quarantaineplicht willen houden moeten daarvoor eerst bij de Europese Commissie de noodzakelijkheid aantonen.

Nederlanders die op reis willen moeten zich overigens wél gratis op corona kunnen laten testen en een coronapaspoort kunnen krijgen, zo vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. “We zijn in Nederland in de zomer nog niet klaar met vaccineren, dus dat mag ook met een negatief testbewijs, maar dat moet ook voor iedereen beschikbaar zijn”, zegt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. “We moeten voorkomen dat alleen de mensen met geld nog op reis kunnen gaan, vandaar ons pleidooi voor gratis testen”, zo stelt SP-Kamerlid Jasper van Dijk.

In de aanbieding: KLM-staart op houten voetstuk

Nieuw in de webshop van Up: de KLM-staart op een houten voetstuk. Haal deze leuke toevoeging voor bijvoorbeeld je bureau in huis. Een must have voor alle KLM-fans! Bestel nu voor €29,95 inclusief verzending!

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button