fbpx
CoronavirusNieuwsVeiligheid

Belarus veroordeeld na geforceerde noodlanding Ryanair-vlucht

Een Ryanair-vlucht van Athene naar Vilnus moest onderweg een geforceerde noodlanding maken van Belarus. De vlucht werd geëscorteerd door een MiG-29-straaljager naar Minsk.

De Belarussische regering van president Alexander Lukashenko beweerde een bommelding voor het toestel te hebben gekregen. Bij de doorzoeking van het toestel werd geen bom gevonden, maar er werd wel een journalist, Roman Protasevic, de aan boord gearresteerd. De 26-jarige Protasevic was in het verleden werkzaam bij het online nieuwsmedium Nexta, dat vaak kritisch is over de werkwijze van Lukashenko. De president zou persoonlijk opdracht hebben gegeven tot de gedwongen voorzorgslanding. Het vliegtuig was op weg van Athene naar Vilnius, maar de luchtmacht van Belarus dwong het toestel tot een voorzorgslanding op de luchthaven van de hoofdstad Minsk.

De Europese Unie, NAVO, Verenigde Staten en Verenigde Naties hebben in sterke bewoordingen hun afkeur uitgesproken richting Belarus. “Wij houden de regering van Belarus verantwoordelijk voor de veiligheid van de passagiers en het vliegtuig”, schreef Josep Borrell op Twitter. Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en EU-president Charles Michel sloten zich daar later bij aan. “Elke schending van de internationale luchtvaartregels moet consequenties hebben”, zei Von der Leyen. De leiders van de EU-landen bespreken maandag de situatie. Ook wordt er dan gesproken over mogelijke sancties tegen Belarus.

Ook Mark Rutte reageerde op twitter over de geforceerde landing:

Haal jouw KLM-staart in huis!

Nieuw in de webshop van Up, een KLM-staart op houten voet. Speciaal voor de echte KLM-fans.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button