fbpx
AirlinesEditors choiceIncidentenNieuwsNL NieuwsOpmerkelijkVeiligheidVliegtuigen

Loekasjenko: ‘Vlieg dan maar over de plek waar MH-17 is neergehaald’

De Wit-Russische president Loekasjenko haalt met een verwijzing naar de MH17-vliegramp hard uit naar de landen die sancties hebben ingesteld.

Loekasjenko

Loekasjenko hekelt de landen die sancties tegen Wit-Rusland hebben ingesteld. Volgens de president is het luchtruim van andere landen gevaarlijker dan dat van Wit-Rusland. Met een verwijzing naar de MH17-vliegramp van 2014 haalt hij hard uit: “Vliegen jullie liever niet over het veilige Belarus? Vlieg dan maar over een plek waar 300 mensen zijn omgekomen.”

De sancties tegen Wit-Rusland hebben te maken met een incident dat afgelopen week plaatsvond met een Ryanair-vlucht. De vlucht van Athene naar Vilnus werd door Wit-Rusland onder het mom van een bommelding gedwongen onderweg een noodlanding te maken. Het vliegtuig werd door een MiG-29-straaljager naar de hoofdstad Minsk geëscorteerd. Bij de doorzoeking van het toestel werd geen bom gevonden, maar er werd wel een kritische journalist, Roman Protasevitsj, de aan boord gearresteerd.

Bommelding

Volgens Loekasjenko was de gedwongen landing gerechtvaardigd door een bommelding. Deze zou uit Zwitserland afkomstig zijn, ondanks het feit dat hij eerder Hamas nog verantwoordelijk hield voor de melding. Bovendien was het Ryanair-toestel volgens Loekasjenko een gevaar omdat het een bocht van 180 graden boven een kerncentrale maakte.

Deze week werd door de Wit-Russische autoriteiten een transcript vrijgegeven van de gesprekken die de luchtverkeersleiding met de Ryanair-piloten had. Hieruit bleek dat de piloten hun bedenkingen hadden bij de bommelding en de verkeersleiding erg vaag bleef in de communicatie. Ook gaf juist de verkeersleiding opdracht tot de eerdergenoemde bocht van 180 graden.

Sancties

Naar aanleiding van het incident hebben onder meer de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk sanctiemaatregelen getroffen tegen Wit-Rusland. Zo mogen Wit-Russische vliegtuigen niet meer landen op Europese luchthavens en moeten deze het EU-luchtruim vermijden. Het VK heeft daarnaast de vlieglicentie van Belavia ingetrokken. Verder wordt luchtvaartmaatschappijen uit de EU en het VK gevraagd om het Wit-Russische luchtruim te vermijden. Ook zijn er strafmaatregelen getroffen tegen de personen die direct betrokken waren bij het omleiden van de Ryanair-vlucht naar Minsk, en zullen er nog aanvullende economische strafmaatregelen bekend worden gemaakt.

Haal jouw KLM-staart in huis!

Nieuw in de webshop van Up, een KLM-staart op houten voet. Speciaal voor de echte KLM-fans.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button