fbpx
Air France-KLMAirlinesEditors choiceNieuwsOpmerkelijkRoutes en Bestemmingen

Rusland houdt Air France-vlucht naar Moskou tegen

Air France heeft een vlucht van Parijs naar Moskou geannuleerd nadat goedkeuring van het vluchtplan door Rusland uitbleef.

Air France

Naar aanleiding van de Europese maatregelen vliegt Air France niet meer door het luchtruim van Wit-Rusland heen. Toen de maatschappij woensdag vlucht AF1154 van Parijs naar Moskou wilde uitvoeren, werd het vluchtplan daarom zodanig aangepast dat het Wit-Russische luchtruim vermeden zou worden. De Russische autoriteiten keurden de nieuwe route af.

Volgens Air France werd de vlucht geannuleerd “om operationele redenen in verband met het omzeilen van het Wit-Russische luchtruim, waardoor nieuwe toestemming van de Russische autoriteiten nodig is om hun grondgebied binnen te komen”.

Wit-Rusland

De maatregelen tegen Wit-Rusland hebben te maken met een incident dat afgelopen week plaatsvond met een Ryanair-vlucht. Het vliegtuig dat vanuit Athene naar Vilnus vloog werd door Wit-Rusland gedwongen onderweg een noodlanding te maken. De machine werd door een MiG-29-straaljager naar de hoofdstad Minsk geëscorteerd. De Wit-Russische regering van president Alexander Lukashenko beweerde een bommelding voor het toestel te hebben ontvangen.

Bij de doorzoeking van het vliegtuig werd geen bom gevonden. Wel volgde er een arrestatie van een journalist, Roman Protasevitsj, die zich aan boord bevond. De 26-jarige Protasevitsj was in het verleden werkzaam bij het online nieuwsmedium Nexta, dat vaak kritisch is over de werkwijze van Lukashenko. Ook zijn 23-jarige vriendin, Sofia Sapega, werd opgepakt. De president van Wit-Rusland zou persoonlijk opdracht hebben gegeven tot de gedwongen voorzorgslanding.

Het bizarre incident heeft tot veel internationale ophef geleid. Wit-Rusland wordt beschuldigd van ‘luchtvaartpiraterij’, een kaping en staatsterreur. Michael O’Leary, CEO van Ryanair, sprak op de Ierse radio over een “kaping die door een staat is gefinancierd”. Hij meent dat het de intentie van de Wit-Russen was om Protasevic van boord te halen. De journalist wacht mogelijk de doodstraf.

Vlieg zelf in een Boeing 737 bij SimFlying!

Bij SimFlying verwelkomen we je graag aan boord van onze Boeing 737NG-simulator, zowel voor mensen met én zonder vliegervaring. Kijk voor meer informatie op de website www.simflying.nl.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button