fbpx
CoronavirusNieuwsTravel

Frankrijk laat gevaccineerde EU-reizigers weer toe vanaf 9 juni

Jean-Baptiste Lemonyne heeft bevestigd tegenover nieuwszender BFMTV dat gevaccineerde reizigers uit de EU weer toegelaten worden in Frankrijk vanaf 9 juni.

Frankrijk laat reizigers uit andere landen van de EU toe als ze gevaccineerd zijn met een van de goedgekeurde coronavaccins. Reizigers die ingeënt zijn hoeven ook geen negatieve PCR-test meer te laten zien. De goedgekeurde vaccinaties zijn: AstraZeneca, Janssen, Moderna en Pfizer. Het stoplichtsysteem blijft wel in werking. Deze moet aangeven hoe andere landen nog geplaagd worden door het coronavirus en afhankelijk hiervan worden beperkingen opgelegd voor reizigers uit de desbetreffende gebieden. Zo laat de staatssecretaris voor Toerisme weten.

Europese Unie akkoord over invoering coronapaspoort

De lidstaten, de Europese Commissie en het Europees Parlement zijn het eens over de invoering van een coronapaspoort. Het paspoort zal vanaf 1 juli beschikbaar gesteld worden, zo meldt de NOS.

Met de invoering van het coronapaspoort, ofwel een covid-reiscertificaat, moet reizen deze zomer makkelijker worden. Reizigers kunnen vanaf 1 juli met een QR-code aantonen dat ze zijn gevaccineerd tegen corona, een negatieve test hebben of antistoffen door een besmetting hebben. Mensen die nog maar één coronaprik hebben gehad mogen ook een certificaat aanvragen. De lidstaten mogen zelf bepalen of ze deze reizigers zonder verdere restricties toelaten.

Er werd lang over het coronapaspoort overlegd. Het parlement wilde dat ‘reistesten’ gratis beschikbaar zouden worden gesteld. Het kabinet gaat aan de slag met het verzoek van de Tweede Kamer om de kosten van coronatesten voor reizigers die vanuit Nederland naar het buitenland vertrekken, volledig te vergoeden. Andere landen wilden de mogelijkheid van een quarantaineplicht behouden. Hierover is een compromis gesloten. Met een fonds van 100 miljoen euro moeten de pcr-reistests betaalbaarder worden gemaakt. Landen die een quarantaineplicht willen houden moeten daarvoor eerst bij de Europese Commissie de noodzakelijkheid aantonen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button