fbpx
IncidentenNieuwsOpmerkelijkVeiligheid

IATA uit kritiek op vliegverbod boven Wit-Rusland

De International Air Transport Association heeft de European Aviation Safety Agency opgeroepen om de scheiding tussen politiek en luchtvaartveiligheid te handhaven. Hier wordt natuurlijk verwezen naar het incident boven Wit-Rusland.

De oproep volgde op de laatste ontwikkeling van het incident waarbij een 737 van Ryanair boven het luchtruim van Wit-Rusland werd gedwongen om in Minsk te landen. Op 2 juni heeft EASA zijn aanbeveling aan Europese luchtvaartmaatschappijen om zelf risico-assessment te doen, vervangen door een algemeen verbod voor Europese vliegtuigen om het Wit-Russische luchtruim te betreden.

“De veiligheid mag nooit worden gepolitiseerd”. IATA veroordeelt de acties van Wit-Rusland en wil dan ook zo snel mogelijk een onafhankelijk onderzoek. “Maar Europese vliegtuigen verbieden het Wit-Russische luchtruim te gebruiken is ook een politisering van de luchtvaartveiligheid. Dit is een stap terug en een teleurstellende ontwikkeling”. Volgens IATA moet EASA haar verbod zo spoedig mogelijk opheffen. “De luchtvaartmaatschappijen moeten zelf deze veiligheid beheren zoals ze dat elke dag doen”.

“Twee fouten maken nog geen goed. De politiek mag zich nooit inmengen met het veilige gebruik van vliegtuigen. Daarnaast mogen politici de veiligheid van de luchtvaart nooit als dekmantel gebruiken om politieke of diplomatieke agenda’s na te streven,” aldus Willie Walsh, directeur-generaal van de IATA.

Haal jouw KLM-staart in huis!

Nieuw in de webshop van Up, een KLM-staart op houten voet. Speciaal voor de echte KLM-fans.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button