fbpx
AchtergrondAirbusNieuwsVliegtuigen

Komt er ooit een Airbus A322?

De A320-familie uitbreiden met een verlengde versie van de huidige variant, de A322, is geen onrealistisch idee. Maar zal die er ooit komen?

Op het moment is de Europese vliegtuigbouwer bezig met het bouwen van de eerste A321XLR. Het nieuwste vliegtuig van de fabrikant. Maat het bedrijf heeft geen plannen op het moment voor een toestel na de XLR. Zal de A322 er ooit komen?

A320-Familie

Airbus bouwt al jaren op het succes van de A320-familie. In 1984 kwam de eerste A320 op de markt. Sindsdien heeft Airbus meerdere varianten op de markt gebracht die verder bouwde op het succes van het originele product. Zo kwamen er kleinere versies, de A318 en A319, en grotere versies, de A321 en A321LR. Airbus past hiermee dus hetzelfde recept toe als Boeing door lang door te ontwikkelen op een toestel. Boeing deed dit namelijk ook met de 737-serie. Dit zou mogelijk de basis kunnen zijn voor de A322.

De A320-familie © Airbus

De A322

Het idee van de A322 is dat die moet inspelen op dezelfde markt als de Boeing 757 door de huidige A320-familie te verlengen. Maar tot nu toe heeft de vliegtuigbouwer geen intentie laten zien om een A322 te ontwikkelen.

Boeing 757-300 van Delta ©BriYYZ

De A322 bestaat niet

Sue Partridge, leider van het ‘Wing of Tomorrow program’, meldde eerder dat een nieuwe vleugel zou kunnen worden ingezet op bijgewerkte versies van de A320-familie. Anderen merken op dat het ook deel zou kunnen uitmaken van een verdere stretch, wat velen aanduiden als de A322. Bloomberg merkte op dat Airbus al “de belangstelling van klanten heeft gepeild” voor een verlengde A321. De vliegtuigbouwer heeft echter nog maar weinig details bekendgemaakt. Deze geruchten zorgden voor veel ophef in de media. Maar nu laat de Chief Commercial Officer van Airbus, Christian Scherer, weten dat het bedrijf geen plannen heeft voor de A322. Op een media briefing eergisteren zei Scherer:

“Wat betreft de verlenging… Ik wou dat ik eerder de beschikking had tot de bestaande A321neo, A321LR and XLR. Ik denk niet dat er behoefte is om de bestaande versies verder uit te rekken.” Later werd Schrerer nog een keer gevraagd naar de A322 waarop hij antwoorde: “Wat betreft de A322 denk ik dat we die vraag al beantwoord hebben. Zoiets bestaat niet.”

Een verlengde versie van de A322 staat dus niet op de planning. Wat het bedrijf voor de toekomst in petto heeft na de A321XLR is nog niet duidelijk.

Vlieg zelf in een Boeing 737 bij SimFlying!

Bij SimFlying verwelkomen we je graag aan boord van onze Boeing 737NG-simulator, zowel voor mensen met én zonder vliegervaring. Kijk voor meer informatie op de website www.simflying.nl.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button