fbpx
DefensieMilitairNieuwsNL Nieuws

F-16’s vliegen Elfstedentocht

Vanwege hun naderende afscheid, maakten vier F-16’s gisteren een formatievlucht boven de provincie Friesland. Alle ‘Friese Elfsteden’ werden aangedaan tijdens deze afscheidsvlucht.

Op donderdag 1 juli vertrekken de gestationeerde F-16’s voor de laatste keer vanaf hun Friese thuisbasis. De toestellen zetten de rest van hun carrière voort bij 312 squadron op Volkel. Tot 2024 wordt daar nog gevlogen met de F-16.

Door de komst van de F-35 stopt het tijdperk van de F-16 op vliegbasis Leeuwarden. Op 1 juli is het ceremoniële einde van F-16-operaties vanaf de Friese basis. Vanaf die datum staan op Leeuwarden alleen nog F-35’s gestationeerd. Later dit jaar komen ook de eerste MQ-9 Reapers naar Leeuwarden. De Reaper is het onbemande vliegtuig voor de Koninklijke Luchtmacht.

De eerste Nederlandse F-16 landde op 7 juni 1979 op Leeuwarden, deze maand precies 42 jaar geleden. Begeleid door F-104 Starfighters en NF-5’s, maakte dat toestel toen ook een vlucht over de Friese Elfsteden. Overigens zullen de komende tijd nog regelmatig F-16’s te zien zijn op Leeuwarden. De komende maanden vliegen Belgische F-16’s en Nederlandse F-16’s (van 312 squadron) en F-35’s (van 322 squadron) oefenmissies in het kader van de Weapon Instructor Course. Deze cursus leidt Noorse, Belgische en Nederlandse vliegers op tot wapeninstructeur.

De Elfstedentocht gevlogen met Nederlandse F-16’s, hier boven de Afsluitdijk, voor hun naderende afscheid van Leeuwarden als thuisbasis. Foto: Arnoud Schoor AP, MediaCentrum Defensie

Leonard van den Broek

Redacteur en fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven waar het vliegverkeer rond het toenmalige Welschap zijn interesse wekte. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland. Zijn specialisatie betreft dan ook de militaire luchtvaart. In het dagelijks leven is Leonard werkzaam als jeugdarts.

Gerelateerde artikelen

Back to top button