fbpx
DefensieEditors choiceMilitairNieuwsNL Nieuws

Nederlandse F-16’s nemen ingetogen afscheid van Leeuwarden

De laatste F-16’s die gestationeerd staan op de Leeuwarden, vertrekken maandag 5 juli van de vliegbasis. Met de komst van de F-35 stopt het tijdperk van de F-16 op de Friese basis.

Oorspronkelijk stond het vertrek van de F-16’s op donderdag 1 juli gepland. Met een ceremonie en een formatievlucht zou dan feestelijk afscheid worden genomen. Vanwege een incident op de grond met een Belgische F-16, ging de afscheidsceremonie toen niet door. Het afscheid zal nu een meer ingetogen karakter hebben.

Vanwege het naderende afscheid kreeg één F-16 een speciale staartbeschildering, met de tekst ‘Last Flight F-16 Leeuwarden’. Andere F-16’s kregen een ‘full colour’ squadronbadge op de staart. Voorheen vlogen F-16’s meestal met een ‘toned down’ (vergrijsde) squadronbadge op de staart.

De Leeuwarder F-16’s zetten de rest van hun carrière voort bij 312 squadron op Volkel. Tot 2024 wordt daar nog gevlogen met de F-16. Dat squadron blijft nog drie jaar doorvliegen met de F-16. Overigens vliegen de komende maanden nog regelmatig F-16’s in het Friese luchtruim. Nederlandse F-16’s (van 312 squadron) en F-35’s (van 322 squadron) vliegen oefenmissies samen met Belgische F-16’s in het kader van de Weapon Instructor Course. Deze cursus leidt Noorse, Belgische en Nederlandse vliegers op tot wapeninstructeur.

Leonard van den Broek

Redacteur en fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven waar het vliegverkeer rond het toenmalige Welschap zijn interesse wekte. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland. Zijn specialisatie betreft dan ook de militaire luchtvaart. In het dagelijks leven is Leonard werkzaam als jeugdarts.

Gerelateerde artikelen

Back to top button