fbpx
DefensieEditors choiceMilitairNieuwsNL Nieuws

Nederlandse F-16’s nemen ingetogen afscheid van Leeuwarden

De laatste F-16’s die gestationeerd staan op de Leeuwarden, vertrekken maandag 5 juli van de vliegbasis. Met de komst van de F-35 stopt het tijdperk van de F-16 op de Friese basis.

Oorspronkelijk stond het vertrek van de F-16’s op donderdag 1 juli gepland. Met een ceremonie en een formatievlucht zou dan feestelijk afscheid worden genomen. Vanwege een incident op de grond met een Belgische F-16, ging de afscheidsceremonie toen niet door. Het afscheid zal nu een meer ingetogen karakter hebben.

Vanwege het naderende afscheid kreeg één F-16 een speciale staartbeschildering, met de tekst ‘Last Flight F-16 Leeuwarden’. Andere F-16’s kregen een ‘full colour’ squadronbadge op de staart. Voorheen vlogen F-16’s meestal met een ‘toned down’ (vergrijsde) squadronbadge op de staart.

De Leeuwarder F-16’s zetten de rest van hun carrière voort bij 312 squadron op Volkel. Tot 2024 wordt daar nog gevlogen met de F-16. Dat squadron blijft nog drie jaar doorvliegen met de F-16. Overigens vliegen de komende maanden nog regelmatig F-16’s in het Friese luchtruim. Nederlandse F-16’s (van 312 squadron) en F-35’s (van 322 squadron) vliegen oefenmissies samen met Belgische F-16’s in het kader van de Weapon Instructor Course. Deze cursus leidt Noorse, Belgische en Nederlandse vliegers op tot wapeninstructeur.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button